Hanna Mäntylä - Perussuomalainen perusnainen

Budjettipuhe vuoden 2015 talousarvioon

Eduskunta aloitti tänään vuoden 2015 budjetin käsittelyn. Käsittelyä jatkamme koko viikon käyden läpi eri pääluokat. Tänään aloitimme "yleiskeskustelulla". Ohessa oma puheenvuoroni tältä päivältä.

 

"Valtion taloudellinen tilanne on huolestuttava.  Kipeitä leikkauksia on tehtävä. Talous ei tasapainotu kuitenkaan kurjistamalla pieni- ja keskituloisten asemaa, kuten nyt on toistuvasti tehty. Sen sijaan olisi tarvittu rohkeita rakenteellisia uudistuksia, ja kykyä katsoa eteenpäin.

 

Kun talous sakkaa, on käsittämätöntä, että tehdään päätöksiä jolla se saadaan sakkaamaan entistä pahemmin.  On luotu oravanpyörä, josta ei niin vaan ulospääsyä ole. Seuraava hallitus joutuu tekemään koviakin korjausliikkeitä tämän hallituksen päätösten vuoksi.

 

Työttömyysluvut ovat karmaisevia. Jatkuvat yt–neuvottelut ja irtisanomiset ovat jo arkipäivää. Moni pk–yrittäjä on joutunut laittamaan lapun luukulle tai vakavasti harkitsemaan sen tekemistä. Moni on siirtänyt tai siirtämässä toimintansa Suomen rajojen ulkopuolelle.

 

Ne onnekkaat, joilla on vielä töitä, eivät tahdo enää pärjää yhdellä työllä. Moni tekeekin kahta tai jopa kolmea työtä – jos töitä löytyy. Yli 400 000 suomalaista on täysin vailla työtä. Vakavat taloudelliset vaikeudet ovat arkipäivää. Maksuhäiriöisten määrä on kasvanut huomattavasti – samoin, kuin tarve velkaneuvonnalle. Esimerkiksi Takuusäätiön palveluihin on tietojeni mukaan jopa 8 kk jonotusaika.  Se on niin pitkä aika, että moni menettää jo siinä ajassa luottotietonsa. Seuraava vaihe on, että omaisuutta aletaan ulosmitata. Nämä ovat realiteetteja, joiden kanssa yhä useampi aivan tavallinen työssäkäyvä painii.

 

Hallituksen esitysten ja päätösten valmistelu ja vaikutusarvioinnit ovat usein puutteellisia – niistä uupuvat todelliset kustannusvaikutukset ja muut toimenpiteiden kokonaisarvioinnit suhteessa muihin esityksiin tai lakeihin, saati esimerkiksi nyt sosiaaliturvajärjestelmän eri kustannuseriin ja muotoihin.  Kokonaiskuva uupuukin aivan liian usein, samoin esitysten kokonaisvaltainen arviointi vaikutuksineen ennen kaikkea ihmisten arjessa selviytymiseen.

 

On toki myönnettävä, että hallitus on tehnyt hyviäkin esityksiä, joille on ollut mahdollista antaa täysi tuki esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Emme varmasti vastusta hallituksen esityksiä vain vastustamisen riemusta. Jokainen vastuullinen poliitikko ymmärtää, että ajat ovat vaikeat. Kyse on kuitenkin arvovalinnoista.

 

Lapsilisien leikkaus, kansaneläke- ja työeläkeindeksien tason pysyvä leikkaus, Kelan matkakorvausten omavastuuosuuksien korotus, työttömyyskorvauksien leikkaukset, lääkkeiden korvausjärjestelmän heikennykset niin, että erityisesti pienituloiset kärsivät eniten, ovat esimerkkejä päätöksistä joita perussuomalaiset eivät voi hyväksyä.

 

Ne vähäiset investoinnit joita Lappiin hallituksen taholta on annettu, tuntuvat lähinnä armopaloilta.

 

Lapin syrjäseutujen palveluita ja työllisyyttä on järjestelmällisesti ajettu alas. Syrjäseudut autioitetaan, palvelut karsitaan, ikääntyvät pakotetaan muuttamaan pois kodeistaan, töitä ei ole ja nuorille ei ilmeisesti pian koulutuspaikkojakaan. Huoli toisen asteen koulutuksesta on suuri, samoin nuorten työllistymisestä. Paikka auki – nuoret työelämään -projektin myötä saamassani taulussa sanotaan, että työuraa ei voi pidentää, jos sitä ei saa edes alkuun. Tämä kiteyttää erinomaisesti nuorten tilannetta - myös Lapissa.

 

Pitkien etäisyyksien Lapissa oma auto on erityisesti syrjäseuduilla välttämättömyys. Autoilun kustannukset alkavat kuitenkin olla sitä luokkaa, että edes työssäkäyntiin ei ole pian varaa. Joukkoliikennettä karsitaan mikä ehditään, ja teiden kunnossapito talvella on täysin kestämätöntä. Edes siihen emme saa riittäviä määrärahoja.

 

Pieni toivonkipinä toki syntyi hallituksen Soklin ratapäätöksestä. Tämä olisi toteutuessaan erittäin positiivinen piristysruiske vaikeasta työllisyystilanteesta kärsivälle Itä-Lapille ja hyödyttäisi myös varmasti koko Lappia. Myös Perämerenkaaren kehitykseen tulee panostaa. Lisäksi on tärkeää ja välttämätöntä huolehtia, että myös lentoliikenneyhteydet kehittyvät, ja esimerkiksi Kemi- Tornion lentoliikenteen tulevaisuus turvataan kehittämällä eri yhteistyömuotoja.

 

Lapissa on vahvaa potentiaalia ja osaamista. Meillä on kykyä ja tahtoa myös vahvaan yhteistyöhön silloin kun sitä tarvitaan. Siitä olen suunnattoman ylpeä. Olisi hienoa, että hallituksemmekin olisi ollut ylpeä pohjoisimmasta Suomesta, ja antanut arvostuksensa näkyä myös taloudellisin panostuksin.

 

Perussuomalaisilta kysellään tasaisin väliajoin vaihtoehtoja. Olemme niitä esittäneet lukuisia näiden liki neljän vuoden aikana, ja varmasti esitämme niitä tulevina kuukausina myös lisää. Liian usein ne automaattisesti tyrmätään populismiksi. Toivoisin, että vaihtoehtoihimme tutustutaan, ennen kuin väitetään ettei sellaisia edes olisi. Pienellä vaivalla etsien niitä löytyy vaikka kuinka ja paljon. Ylimielisyys sekä myös tietoinen vaihtoehtojemme vähättely, myös ajoittain julkisen sanan toimesta, eivät ainakaan paranna niitä yhteistyön mahdollisuuksia, joita me pyrimme luomaan.  Ne lukuisat asialliset, tärkeät ja perustellut aloitteet joita edustajamme ovat tehneet eduskunnassa harvoin läpäisevät median uutiskynnystä. Sama koskee niin vaihtoehtobudjettiamme kuin puolueen muitakaan avauksia ja esityksiä. On myös huomionarvoista, että perussuomalaiset ovat tehneet ylivoimaisesti eniten valtiopäivätoimia tänä kautena.

 

Perussuomalaisilla on aito ja vahva tahto olla mukana nostamassa maamme talous jälleen kasvu-uralle. Me emme ole puolue, joka pakoilee vastuuta tai ei olisi valmis tekemään vaikeitakaan päätöksiä. Kyse on kuitenkin arvoista ja siitä, kenen etua me ensisijaisesti haluamme ajaa. Meille tärkeintä on suomalaisten hyvinvointi, ja kansallinen itsemääräämisoikeus oman maamme asioihin ja päätöksentekoon.

 

Olemme valmiita keskustelemaan, yhteistyöhön ja hakemaan kompromisseja nyt ja jatkossakin. Sen sijaan emme myy arvojamme, periaatteitamme tai petä lupauksiamme. Sitä on nähty aivan riittämiin suomalaisessa politiikassa – myös tämän hallituskauden aikana."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Mika Samuel Kiekkijev

Erittäin hyvä,jaksamista tuulimyllyjä vastaan taistelussa.

Osmo Kammonen

ASIAAA joka sana.Kyllähän Lappiinkin jonku verran tukia myönnetään, esim' porotalouden pohjattomaan kaivoon miljoona toisensa perään, mitä se sitten auttaa teitten parannuksiin ja aurauksiin - ei yhtikäs mitään. Toivotaan että hallituspuolueittenkin edustajia kiertelis Lapissa näitä "kuoleman rännejä" kurvailemassa saisivat etnistä värinää muustakin kuin somalin näkemisestä Helsingin rautatieasemalla, kevään vaaleja toivossa odottaen..

Toimituksen poiminnat