Hanna Mäntylä - Perussuomalainen perusnainen

Itsenäisyydestä Itsenäisyyspäivän aattona

Itsenäisyys on valtiotasolla omalle ja seuraavillekin sukupolville asia, joka on meille monin tavoin ollut itsestäänselvyys. Olemme, kiitos urheiden miesten ja naisten, saaneet elää koko elämämme itsenäisessä Suomessa. Yhteiskunnassa yksilön oikeus itsenäisyyteen puolestaan näyttäytyy monin eri tavoin.  Itsenäisyyspäivän alla on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan käsitettä itsenäisyys.

Itsenäisen maan oikeuksiin kuuluu oikeus tehdä maata koskevia päätöksiä kansallinen etu ja hyvinvointi etusijalla. Valitettavasti tämä oikeus ei ole enää itsestäänselvyys. EU:n myötä olemme pala palalta luovuttaneet ja menettäneet näitä itsenäisiä päätöksenteko-oikeuksia oikeastaan jokaisella sektorilla. Ei juuri ole asiaa, jota ei Brysselistä säänneltäisi.

Itsenäisyys merkitsee myös ihmisen itsenäistä oikeutta tehdä omaa elämäänsä koskevia valintoja ja päätöksiä. Harvemmin pysähdymme pohtimaan, kuinka tätäkin oikeutta on viety ja viedään. Eduskunnassa tehdään paljon päätöksiä ja luodaan lainsäädäntöä jotka vaikuttavat suoraan tai välillisesti ihmisten elämään – myös siihen kuinka itsenäinen ihminen voi yhteiskunnassa olla.

Lainsäädäntö, säätely ja byrokratia osaltaan määrittävät sen, kuinka itsenäisinä voimme yhteiskunnassa toimia - paljonko ja mitä saamme valita. Loputtomiin päätöksentekoa joka vie tai rajoittaa oikeutta itsenäiseen elämään tai valintoihin ei voida hyväksyä. 

On toki ymmärrettävää, että säätelyä ja lainsäädäntöä tarvitaan yhteiskuntarauhankin vuoksi. On asioita, joissa tarvitaan yhteisiä normeja, jotta myös ihmisoikeudet toteutuvat. 

Itsenäisyyden menetys voi yksilön arjessa näkyä kovin monin eri tavoin. 

Hallitus on tehnyt useita päätöksiä, joilla yhä useampi joutuu esimerkiksi turvautumaan viimesijaiseen taloudellisen tuen muotoon eli toimeentulotukeen tahtomattaan. Elinkustannukset nousevat rajusti samalla kun eri tukimuotoja heikennetään ja veroja kiristetään. Moni sosiaalitoimen toimeentulotukiasiakas kertoo kokevansa olevansa nöyryytetty joutuessaan turvautumaan toimeentulotukeen. Kyse on inhimillisestä tunteesta tilanteessa, jossa oma elämä ja sen valinnat otetaan suurennuslasin alle. Samalla viedään osa yksilön itsenäisyydestä pois. 

Emme voi kukaan ennustaa mitä huominen tuo tullessaan. Työttömyys, äkillinen sairastuminen tai muu elämän kriisi voi yllättää kenet tahansa. Kaikki ne omalta osaltaan vaikuttavat siihen millaisena itsenäisyys näyttäytyy, ja kuinka sen kokemus muuttaa muotoaan ihmisen joutuessa osaksi eri byrokratian rakenteita. 

Vanhusväestön kohdalla itsemääräämisoikeus nousee myös esiin. Yhä useammin kuulee, että vanhus kokee ettei voi vaikuttaa häntä itseään koskevaan päätöksentekoon. Samanlaista viestiä kuulee myös monien sairastuneiden tai vammaisväestön osalta. 

Lähtökohta päätöksenteossa tulisi olla se, että jokainen ihminen itse on oman elämänsä paras asiantuntija. jokaisella on oikeus aidosti tulla kuulluksi ja nähdyksi. Itsenäisyyden tunne ja kokemus on jokaisen perustarve. Vaikka tarvitsemme toisia ihmisiä, tunne riippumattomuudesta on tärkeä. Riippumattomuuden kautta syntyy myös tunne vapaudesta - ja itsenäisyydestä. 

Lopuksi esitän suurimman kiitokseni ja kunnioitukseni sotiemme veteraaneille ja kaikille, miehille ja naisille, jotka mahdollistivat meille jälkipolville itsenäisen Suomen.  Esitän myös syvimmän osanottoni kaikille niille, jotka menettivät taistelussa itsenäisen Suomen puolesta läheisiään.

Oma isoisäni antoi henkensä isänmaan puolesta, enkä näin koskaan saanut mahdollisuutta häntä tavata enkä häneen tutustua. Olen kuitenkin kuullut, että hän oli hyvä mies.

Sodassa kaatui monta hyvää miestä ja naista, joihin meille jälkipolville ei valitettavasti annettu mahdollisuutta tutustua. Lauantaina kuitenkin muistamme heitä arvostaen ja kunnioittaen, mutta ennen kaikkea kiitollisina heidän suurimmasta uhrauksestaan isänmaalle, itsenäiselle Suomelle. 

Meidän jälkipolvien tehtävä on varmistaa, että isänmaamme on tulevaisuudessakin itsenäinen. Se on suurin kunnianosoitus jonka voimme antaa takaisin kaikille, jotka itsenäisen Suomen meille ovat turvanneet.

Toivotan kaikille hyvää itsenäisyyspäivää.

(Lapin radion pakinani 5.12.2014)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Niin kauan kun ihmiset pitävät yllä itsenäisyyden illluusiota ei uudelleen itsenäistyminen etene.

Tosiasiat on tunnustettava. Suomi ei ole itsenäinen.

Mika Samuel Kiekkijev

Arvoisa kansanedustaja, lupaathan omalta osaltasi pakottaa tulevissa vaalikeskusteluissa mainitsemiasi asioita esille esim. EU:n kasvavaa vaikutusta arkipäivään,samalla kun omat vaikutusmahdollisuutemme EU:ssa supistuvat?

Osmo Kammonen

"Vanhus kokee ettei voi vaikuttaa",, Näinhän se tosiaankin on,, eikä paremmaksi asiaa tee se, että FB ssäkin vaaditaan, että yli 65v ei saisi äänestää. Herää kysymys onko yli kuusvitonen jo niin seniili.. Mitä tulee itsenäisyyteen se on valitettavasti menetetty, eikä takaisin ostoon riitä se 1,2 milijaardia mitä sinne moolokin kitaan maksetaan juurikin köyhiltä, eläkeläisiltä ja lapsiperheiltä ryöstetyillä rahoilla...

Toimituksen poiminnat